Radon 2021


Zahvaljujemo se za izkazan interes. Merilno obdobje se končuje, zato nas kontaktirajte za vračilo detektorjev. 480 meritev financira Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji v okviru programa »Sistematično pregledovanje in izvajanje meritev radona v bivalnih prostorih v letu 2021«.  


Brezplačne meritve radona se izvajajo v bivalnih prostorih, ki se nahajajo v kleti, pritličju ali prvem nadstropju, saj tam pričakujemo povišane koncentracije radona. Za merjenje radona izberemo bivalni prostor, v katerem se zadržujemo največ časa (npr. spalnica, dnevna soba, jedilnica). Rezultat meritve je povprečna koncentracija radona v danem obdobju, iz katere izračunamo, kolikšno dozo sevanja človek prejme med bivanjem v objektu. Detektorja zato ne postavljajte v nebivalne prostore (shramba, hodnik, garaža).


Meritev radona se izvede s pasivnim detektorjem, ki ga dobite po pošti in ga za 60–90 dni pustite na primernem mestu v vašem domu v skladu s priloženimi navodili. Detektor naj ostane na istem mestu celoten čas meritve. Nato ga vrnete po pošti. Rezultat se odčita v akreditiranem laboratoriju. Rezultat meritve radona boste prejeli na vaš kontaktni naslov.


Meritve se prednostno izvajajo na območju z več radona, ki zajema občine Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje – Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika, Žužemberk.


Del meritev se izvede tudi na območju drugih občin (Bohinj, Borovnica, Brda, Brezovica, Gorenja vas – Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog – Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica, Žirovnica).Prijava ni več mogoča.