Radon 2021


Tukaj se lahko prijavite za meritve radona v bivalnih prostorih, ki so za vas brezplačne. 480 meritev financira Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji v okviru programa »Sistematično pregledovanje in izvajanje meritev radona v bivalnih prostorih v letu 2021«. Za prijavo izpolnite spodnji obrazec.  


Brezplačne meritve radona se izvajajo v bivalnih prostorih, ki se nahajajo v kleti, pritličju ali prvem nadstropju, saj tam pričakujemo povišane koncentracije radona. Za merjenje radona izberemo bivalni prostor, v katerem se zadržujemo največ časa (npr. spalnica, dnevna soba, jedilnica). Rezultat meritve je povprečna koncentracija radona v danem obdobju, iz katere izračunamo, kolikšno dozo sevanja človek prejme med bivanjem v objektu. Detektorja zato ne postavljajte v nebivalne prostore (shramba, hodnik, garaža).


Meritev radona se izvede s pasivnim detektorjem, ki ga dobite po pošti in ga za 60–90 dni pustite na primernem mestu v vašem domu v skladu s priloženimi navodili. Detektor naj ostane na istem mestu celoten čas meritve. Nato ga vrnete po pošti. Rezultat se odčita v akreditiranem laboratoriju. Rezultat meritve radona boste prejeli na vaš kontaktni naslov.


Meritve se prednostno izvajajo na območju z več radona, ki zajema občine Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje – Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika, Žužemberk.


Del meritev se izvede tudi na območju drugih občin (Bohinj, Borovnica, Brda, Brezovica, Gorenja vas – Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog – Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica, Žirovnica).PRIJAVNI OBRAZEC

  Ime in priimek *

  Ulica in hišna številka *

  Poštna številka in naziv pošte *

  Občina *

  E-pošta *

  Telefonska številka (vpišite pravilno telefonsko številko za poštno dostavo detektorja) *

  Prijava:*

  Stanovanje:*

  Uporaba:*

  Etaža:*

  Prostor meritve:*

  Meritev:*

  Nam želite sporočiti še kaj?

  Pogoji za sodelovanje v programu *

  Zavezujem se, da bom ravnal skladno s priloženimi navodili in detektor vrnil na kontaktni naslov v roku najmanj 60 in največ 90 dni od začetka meritve. Posredoval bom vse podatke, ki so potrebni za vpis v nacionalni register meritev radona (ZVISJV-1 in Uredba o nacionalnem radonskem programu). V primeru nevračila detektorja v navedenem časovnem okviru 60-90 dni ali izgube detektorja bom sam poravnal stroške meritve po rednem ceniku v vrednosti 50 EUR (petdeset evrov).Sprejmem

  Splošne pogoje poslovanja si lahko ogledate tukajStrinjam se s splošnimi pogoji poslovanja.